FESTIVAL SUNDANCE: NEZAVISNA FILMSKA ELITA NA OKUPU OD ČETVRTKA

Hollywoodski filmaši smotali su svoje crvene tepihe i u četvrtak odlaze na snježne pločnike Park Cityja u Utahu, na još jednu porciju umjetničkih filmova Sundance Film Festivala.

Festival slavnog Roberta Redforda i njegova Sundance Instituta za filmove, središnji je događaj američkog nezavisnog filma i glavno tržište za kupnju i prodaju filmova koji su osmišljeni i producirani izvan velikih filmskih studija.

Organizatori Sundancea kažu da će se u skijalištu istočno od Salt Lake Cityja uskoro okupiti skoro 40 tisuća osoba.

Među filmovima koje će imati priliku pogledati su "November" s Courteney Cox Arquette iz "Prijatelja" i "Tarnation", film snimljen za samo 200 dolara koji se najavljuje kao "dijelom dokumentarac, dijelom fikcija, dijelom kućni video, dijelom 'acid trip'".

Filmovi koji uspiju na tom festivalu postaju hitovi godine. Pobjednici prošlogodišnjeg Sundancea, igrani film "American Splendor" i dokumentarac "Capturing the Friedmans", kasnije su dobili izvrsne kritike i u utrci su za Oscare.

Poput "Splendora" mnogi od ovogodišnjih 255 dugometražnih i kratkometražnih filmova nastavljaju trend spajanja fikcije i naracije s dokumentarnim tehnikama.

Direktor festivala Geoff Gilmore rekao je da se nakon 11. rujna promijenila tema nezavisnih filmova. Dotad su u središtu bile osobne introspekcije pojedinaca, a sada su to priče o ljudima koji pokušavaju pronaći svoje mjesto u svijetu.

"Publika nije sigurna što glavni likovi traže, ali riječ je o vanjskim, a ne unutarnjim potragama. Oni traže svoje mjesto u svijetu, a ne u sebi", napomenuo je Gilmore.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ovogodišnjem Sundanceu prikazat će se nekoliko filmova crnih redatelja - "Redemption" Vondieja Curtisa Halla, po istinitom događaju o transformaciji jednog člana bande i "Baadasssss!" Marija Van Peeblesa, koji se prisjeća snimanja filma svojeg oca iz 1971. - "Sweet Sweetback's Baadasssss Song".

Kupci filmova kažu da će se nastaviti trend nižih cijena iz proteklih godina, kao i da će se sve više filmova kupovati.

Živosti festivala pridonijet će i pojavljivanje mladih zvijezda, poput Ashtona Kutchera koji dolazi na premijeru svojeg novog filma "Butterfly Effect".

Među mnogim glazbenicima koji će nastupiti su Nelly, Jason Mraz i Macy Gray. Nove digitalne tehnologije predstavit će Intel i Sony, a Coca-Cola će predstaviti novu dijetnu Colu s limetom.

Sundance se ipak prvenstveno bavi filmovima i pronalaskom filmaša s idejama koje Hollywood ne želi ni pogledati.

Primjerice, kratki film Shawna Kua "Pretty Dead Girl" govori o čovjeku koji radi u mrtvačnici i ljubav prema mrtvacima uspijeva zamijeniti ljubavlju prema pravoj ženi. Riječ je o mjuziklu.

Filmski festival Sundance završava 25. siječnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara