Festival u Avignonu ne počinje u utorak

FESTIVAL u Avignonu, možda najugledniji festival kazališne umjetnosti u svijetu, neće otvoriti svoja vrata u utorak, jer filmski i kazališni radnici nisu prihvatili protokol ugovora o isplati plaća honorarcima za vrijeme dok ne rade i odlučili su da će štrajkati u utorak, na sam dan otvorenja.

Direktor festivala Bernard Faivre dArcier priopćio je da će se gledateljima koji su kupili ulaznice za predstave u utorak, novac vratiti na blagajni sutradan, ili poštom.

Festival "In" ima četrdesetak predstava, a u 2002. je izdao 120.000 ulaznica. Gore je stanje s festivalom "Off" koji okuplja 595 družina koje su se često jako zadužile da bi nastupile na 130 mjesta i tako pokušale steći priznanje brojnih gledatelja (pet do šesto tisuća mjesta).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prve žrtve štrajka planiranog za utorak bit će plesno-kazališna predstava kuće Alain Platel ("Wolf" u velikom dvorištu papinske palače) i viteško kazalište Bartabas ("Loungta, konji vjetra" u Chateaublancu).

Dok je Trgovačko-gospodarska komora u ponedjeljak upozorila da bi štrajk mogao gospodarski uništiti grad Avignon, dvadesetak koreografa te kazališnih i filmskih redatelja pozvali su umjetnike da se odupru "diktaturi novca", "isplativosti, računici i povratu uloženog novca".

(Hina) vrad bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara