Fetus prepoznaje glas majke

NAJNOVIJE istraživanje sposobnosti fetusa za prepoznavanje majčina glasa potvrdilo je ranije pretpostavke da se sklonosti i osnove budućega ponašanja novorođenčadi razvijaju već u maternici.

Dr. Barbara Kisilevsky, profesorica medicine na sveučilištu Queens, ustanovila je s kineskim kolegama da fetusi prepoznaju majčin glas i prije rođenja, piše stručni časopis "Psychological Science".

Iako je otprije poznato da je novorođenče sklonije majčinu glasu nego glasu neznanke, istraživanje dr. Kisilevsky dokazalo je da ta sklonost počinje prije rođenja.

"Ovo je izuzetno uzbudljivo otkriće koje pruža dokaze o pamćenju i učenju kod fetusa," kazala je dr. Kisilevsky. "Fetusi nauče slušati majčin glas u maternici i skloni su mu nakon rođenja. To je dokaz da iskustvo iz maternice utječe na ponašanje i razvoj novorođenčeta te da prepoznavanje glasa igra važnu ulogu u kasnijem odnosu majke i djeteta", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Znanstvenici su testirali 60 fetusa - za 30 je puštena dvominutna snimka njihove majke kako čita poeziju, a za drugih 30 fetusa glas neznanke koja čini isto. Istraživači su ustanovili da su fetusi pozitivno, ubrzanim radom srca, reagirali na glas majke, dok su na glas neznanke reagirali sporijim radom srca. Takav je odgovor trajao tijekom dvominutne snimke, kao i dvije minute nakon što je glas utihnuo.

"Rezultati pokazuju da su fetusi čuli i usredotočili se na oba glasa nekoliko minuta," napominje dr. Kisilevsky. "No, budući da su različito reagirali, to znači da prepoznaju glas svoje majke. Vjerujemo da oni već tada uče nešto o vlastitom jeziku."

Tim znanstvenika predvođen dr. Kisilevsky ispitat će reakciju fetusa i na očev glas, kao i sposobnost razlikovanja engleskog i mandarinskog jezika.

Njezin je tim prije tri godine dokazao da fetusi čuju već u trećem tromjesečju trudnoće.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara