FIGARO POSVETIO VELIKI PROSTOR PAPINOM POSJETU HRVATSKOJ

U subotnjem izdanju najstarijeg francuskog dnevnika, vladi bliskog Figaroa, objavljen je na naslovnici opširan izvještaj o Papinu putovanju u Hrvatsku uz više popratnih članaka i dvije velike fotografije, što nadilazi uobičajeni način novinskog izvještavanja o pastoralnim pohodima Svetog Oca.

Pod zbirnim naslovom "Stoto Papino putovanje", Figaro, koji subotom izlazi kao dvobroj, naglašava kako je Papa iz Hrvatske, "najkatoličkije zemlje na Balkanu ", uputio ekumensku poruku te ispred crkve Sv. Vlaha pustio dvije golubice mira.

"Papa se zalaže za kršćansku Europu" naslov je pak preko cijele unutarnje druge stranice, rezervirane za velike svjetske ili francuske teme, a koji objedinjuje tri šire analize: "Savez nacionalista i katolika", "Vatikanski globe-trotter" te "Kršćanski korijeni i Konvencija".

Analizirajući regionalni kontekst na Balkanu, novinarka lista Isabelle Lasserre ističe kako je Sveti Otac pozvao na pomirenje u zemlji koja je "ratovima bila razdirana" i dalje "ostaje podijeljena", i u kojoj Crkva, "zlostavljana pod komunističkim uređenjem, predstavlja danas jedan od stožera društva".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz članak u kojem se nabrajaju sva Papina putovanja po svijetu, od onog u Meksiko 1979. pa do ovog stotog u Hrvatsku, nailazimo na prilog dopisnika iz Bruxellesa, novinara Philippea G?lie, koji Papin posjet stavlja u europski kontekst.

"Boga nema u prednacrtu Europskoga ustava", kojem Konvencija pod predsjedanjem Val?ry Giscard d'Estainga daje završni 'lifting', te se u tekstu podsjeća kako se "Sveti Otac založio za jasno pozivanje na Boga u budućem ustavu".

Riječi kardinala Angela Sodana, državnoga tajnika, izrečene u petak u Dubrovniku, kojima on izražava žaljenje što u projektu euro-ustava nema podsjećanja na "kršćanske korijene" te ukazuje na "prazninu od tisuću i petsto godina" mogu poslužiti kao jedan od ključeva odgonetavanja ovog izuzetno velikog zanimanja u Francuskoj za Papin posjet Hrvatskoj i jedan od načina da ga se tumači u svjetlu goruće europske aktualnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara