Filharmonijski orkestar milanske Scale i dirigent Muti u Zagrebu

Nakon dugotrajnih pregovora, dogovora te promjena najavljenih termina sutra će u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog prvi put u Zagrebu gostovati najveći operni dirigent današnjice Riccardo Muti, glazbeni ravnatelj i prvi dirigent milanske Scale.

Veliki glazbenik ravnat će orkestrom Filharmonije Scale na koncertu koji su zajednički organizirali Zagrebačka banka, Unicredito Italiano i Koncertna dvorana.

Prihod od koncerta za koji su karte rasprodane za nekoliko sati, kako se doznaje od organizatora, bit će namijenjen Hrvatskom Crvenom križu, odnosno Gradskom društvu ´Vinkovci´ za izgradnju dječjih igrališta na razminiranom području Vukovarsko-srijemske županije.

Vodeći svjetski glazbenik Muti s Filharomijom Scale na zagrebačkom koncertu izvest će uvertiru opere ´Wilim Tell´ (1829) G. Rossinija, divertimento iz balet ´Wilin poljubac´ I. Stravinskoga, te u drugom dijelu Schubertovu Devetu simfoniju u C. duru, D-944, zvanu ´Velika´ (1826).

Nakon Toscaninija ´Votta´ DE Sabata i nekih drugih Muti dostojno nastavlja tradiciju vrhunskog dirigiranja talijanskih majstora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rodio se u Napulju gdje je počeo studirati glazbu na tamošnjem konzervatoriju, a dirigiranje je učio u Milanu na Konzervatoriju ´Verdi´ u klasi Antonina Votta.

Od 1968. do 1980. glazbeni je direktor i prvi dirigent festivala Maggio Muzicale Fiorentino. Godine 1972. u Londonu ravna tamošnjom filharmonijom i nakon velikog uspjeha postaje glavni gost dirigent toga ansambla gdje je naslijedio poznatog Otta Klemperera.

Od 1980. do 1992. glazbeni je direktor i prvi direktor glasovite filadelfijske Filharmonije. U orkestru milanske Scale Muti je od 1986. glazbeni direktor i prvi dirigent.

Osim koncerata, Muti je ravnao i mnogim opernim produkcijama na vodećim glazbenim pozornicama. S orkestrom Filharmonije Scale bio je na brojnim turnejama u svijetu, a glazbena kritika smatra njegovim najvećim uspjehom izvođenje Verdijeva ´Requiema´ što ga je Muti s orkestrom predstavio publici u Milanu, Salzburgu, Beču i Parizu.

Filharmonijski orkestar utemeljio je 1982. Claudio Abado u sklopu milanske Scale. Orkestar je do sada održao više od 600 koncerata diljem svijeta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara