Filipini: Abu Sayyaf preuzeo odgovornost za napad na aerodromu

FILIPINSKA pobunjenička skupina Abu Sayyaf preuzela je u srijedu odgovornost za bombaški napad na jugu Filipina u kojem su poginule 23 osobe, ali je priopćila da je veliki broj civilnih žrtava u napadu rezultat pogreške.

U telefonskom razgovoru za lokalne medije, zapovjednik Abu Sayyafa Hamsiraji Sali ispričao se obiteljima žrtava bombaškog napada u čekaonici međunarodne zračne luke u Davaou, 990 km južno od Manile.

´Žao nam je da je poginulo puno civila, to nije bila naša namjera. Naš cilj bila je zračna luka u Davaou, a plan je bio da bomba eksplodira tijekom noći kad je na terminalu malo ljudi´, rekao je Sali.

On je rekao da su njegovi ljudi pogriješili prilikom postavljanja bombe, dodavši da je cilj napada bila ekonomska sabotaža, a ne ubijanje nedužnih civila.

Policija je priopćila da je u srijedu u gradu Cotabatu na jugu Filipina, 170 km zapadno od Davaoa, eksplodirala još jedna bomba domaće izrade. U eksploziji, koja se dogodila u jednoj trgovini, nije bilo žrtava, a počinjena je samo manja materijalna šteta, priopćila je policija.

U srijedu je filipinska predsjednica Gloria Macapagal Arroyo isključila mogućnost da se američke snage na Filipinima uključe u borbu protiv muslimanskih pobunjenika.

Američke specijalne postrojbe obučavaju lokalne vojnike za borbu protiv terorizma u gradu Zamboanga, oko 350 kilometara zapadno od mjesta gdje se u utorak dogodila eksplozija.

Filipinski ustav brani stranim vojnicima ulaženje u sukob.

´Pozdravljamo njihovu pomoć´, rekla je Macapagal Arroyo te pojasnila da je povukla liniju koja jasno kaže da će se boriti filipinski vojnici a ne američki vojnici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara