Filipini odbili ponudu Kine: Neće zanemariti odluku arbitraže o Južnokineskom moru

Filipini odbili ponudu Kine: Neće zanemariti odluku arbitraže o Južnokineskom moru

Foto: Hina

FILIPINSKI ministar vanjskih poslova izjavio je da je odbio prijedlog kineskog šefa diplomacije da Filipini "zanemare" prošlotjednu odluku međunarodnog arbitražnog suda, koji je presudio da pretenzije Kine na 85 posto Južnokineskog mora mora krše ekonomska i suverena prava Filipina te da krenu u bilateralne pregovore o svom teritorijalnom sporu "izvan" presude suda.

Ministar Perfecto Yasay je rekao da je odbio ponudu o održavanju pregovora "izvan" presude ili "zanemarujući" sudsku odluku.

Prošli tjedan je Stalni arbitražni sud u Den Haagu presudio da ne postoje dokazi da je Kina kroz povijest imala ekskluzivnu kontrolu nad tamošnjim vodama i resursima.

"(Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi,) je zatražio od nas da prihvatimo bilateralne pregovore, ali izvan presude ili zanemarujući arbitražnu odluku", kazao je Yasayu intervjuu za postaju ABS-CBN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Rekao sam mu da to nije u skladu s našim ustavom i našim nacionalnim interesom."

Kina je odmah nakon presude priopćila da ne "priznaje i ne prihvaća" tu odluku.

Kina polaže pravo na gotovo cijelo Južnokinesko more, uključujući grebene i otoke koje i drugi smatraju svojima. Riječ je o energetski bogatom području kojim svake godine morskim putem prođe 5 bilijardi dolara prometa.

Sud u Haagu rekao je kako je Kina prekršila filipinsku suverenost te da čini "veliku štetu okolišu koraljnih grebena" gradeći umjetne otoke.

Yasay se sastao sa svojim kineskim kolegom na marginama Azijsko-europskog sastanku na vrhu (ASEM) u Mongoliji prošli tjedan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara