Filipini: Pribijanje na križ kao tradicionalni obred i turistički mamac

ČETRNAESTAK mistika, među kojima četiri žene, razapeto je na križ u sjevernofilipinskom selu na sam Veliki petak u ritualu u kojem se brojnim vjernicima i turistima dočaravaju patnju i smrt Isusovu, javljaju agencije.

Nekoliko tisuća pobožnika, pokajnika i turista okupilo se na Veliki petak u selu Cutud u provinciji Pampanga, 75 kilometara sjeverno od Manile, kako bi prisustvovali pribijanju na križ.

Sve je počelo oko podneva kada su muškarci i žene, njih 14, krenuli u mimohodu do obližnjeg brda s drvenim križevima na leđima. Iza njih je u povorci hodalo i nekoliko stotina pokajnika, bosonogih i bez košulja koji su svoja leđa bičevali štapovima od bambusa i špagama na čijim su krajevima bili svezani komadi razbijenog stakla.

Čavli uronjeni prethodno u alkohol pribijeni su u dlanove i stopala svakog "Krista", nakon čega su križevi podignuti u uspravni položaj. Razapeti na križ pet su minuta bili izloženi suncu koje je nemilosrdno pržilo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katolička crkva s negodovanjem gleda na taj običaj, ali organizatori brane taj stari obred koji je ujedno postao i pravim turističkim mamcem i dokazao se kao dobar izvor prihoda.

Strancima je od 1987. godine zabranjeno sudjelovanje u tom obredu kada je otkriveno da je Japanac razapet na križ u stvari glumac koji je potajno sniman za pornografski video.

Uskrs je glavna svetkovina na Filipinima. Od 82 milijuna stanovnika njih 80 posto su katolici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara