Filipini se pripremaju za veliku erupciju vulkana Taal

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP


FILIPINI se ozbiljno pripremaju za skoru erupciju vulkana Taal na otoku Luzon na sjeveru zemlje, koji posljednjih dana pokazuje jasne znakove aktivnosti, objavile su danas filipinske vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Šef jedinica obalne straže u provinciji Batangas Troy Cornelio izjavio je da su u jezeru Tail u podnožju vulkana uočene neobične pojave poput naglog porasta temperature vode, promjene boje i zamućenosti vode, a u čitavom području podno vulkana osjeti se vrlo jak miris sumpora. Filipinski Institut za vulkanologiju i seizmologiju ranije je upozorio kako je u posljednjih nekoliko dana seizmička aktivnost oko vulkana osjetno porasla te da su zabilježena 32 vulkanska potresa, nakon čega je institut objavio upozorenje o mogućoj erupciji.

U području oko vulkana Taal živi oko 5.000 stanovnika, a svaka dosadašnja erupcija bila je smrtonosna za stotine, pa i tisuće žitelja Luzona, zbog čega je ovo upozorenje shvaćeno vrlo ozbiljno. Stoga je stanovništvu preporučeno da privremeno napusti domove kako bi se izbjegla moguća tragedija, a u područje su poslani i spasilački timovi i jedinice obalne straže koje pomažu u evakuaciji.

Vulkan Taal je, kako se navodi u izvještajima svjetskih medija, jedan od čak 22 aktivna vulkana na teritoriju Filipina i dio je poznatog "vatrenog prstena", odnosno niza aktivnih vulkana na području Indonezije, Filipina, Papue Nove Gvineje i okolnih otoka u Pacifiku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara