Filipinska vojska spremna za napad na islamističke pobunjenike

VIŠE tisuća filipinskih vojnika okupilo se u ponedjeljak u južnom dijelu Filipina, pripremajući se za napad na veliku skupinu islamističkih pobunjenika, kako bi onemogućili njihove moguće napade u znak odmazde ako SAD započnu rat s Irakom, izvijestili su vojni dužnosnici.

Više od 3.000 civila evakuirano je iz grada Pikita, oko 800 kilometara južno od glavnog filipinskog grada Manile, iz kojega se ´slijeva´ vojska potpomognuta teškom artiljerijom i vojnim helikopterima.

´Opkolili smo pobunjeničke snage i spremni smo za napad´, izjavio je glasnogovornik vojske pukovnik Cardoso Luna. ´Samo čekamo zapovjedi´, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Moro islamistički oslobodilački front (MILF), najveća militantna skupina, tvrdi da u tom području drži 12.000 vojnika, ali vojni izvori kažu da je broj teško naoružanih pobunjenika oko deset puta manji.

MILF se u južnom dijelu Filipina već tri desetljeća bori za muslimansku državu, a obavještajne agencije ih optužuju da su sredinom 1980-ih osnovali kampove za obuku boraca al Qaede.

Vojnici izvori tvrde da je oko 3.000 filipinskih vojnika iz tri pješačke divizije - uz brigadu marinaca, 20 tenkova, šest borbenih zrakoplova i šest helikoptera - spremno za napad.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara