Filmski festival Sundance objavio nominacije za izdanje 2004.

Novi uratci Kevina Bacona i Courtney Cox Arquette neki su od filmova odabranih za ovogodišnji Sundance Film Festival, 11dnevni tulum nezavisnog filma koji se svake godine održava u Utahu.

Organizatori festivala, koji počinje 15. siječnja u Park Cityju, objavili su ovih dana nominacije u kategorijama igranog i dokumentarnog filma te kategoriji "American Spectrum".

Bacon i njegova supruga Kyra Sedgwick udružili su se s hip-hop glazbenikom Mosom Defom u filmu "The Woodsman", drami u režiji Nicole Kassell o osuđenom zlostavljaču djece koji pokušava živjeti normalan život.

U toj je kategoriji i film "We Dont Live Here Anymore", priča o čovjeku koji je u ljubavnoj vezi sa suprugom najboljeg prijatelja. Film je režirao John Curran, a u njemu glume Mark Ruffalo, Laura Dern, Peter Krause i Naomi Watts.

Cox Arquette u filmu "November" Grega Harrisona glumi Sophie Jacobs, fotografkinju koja se pokušava pomiriti s tragičnom smrću svojeg dečka ubijenog u trgovini.

Direktor festivala Geoffrey Gillmore rekao je da film "November" ima nit koja prožima i povezuje sve ovogodišnje filmove na festivalu - osjećaj tjeskobe.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je prva skupina filmova koja je i idejno i produkcijski nastala nakon terorističkih napada 11. rujna, rekao je Gillmore, dodavši da se u mnogima od njih osjeća tjeskoba i izgubljenost.

Među nominiranim dokumentarcima su "Chisholm 72 - Unbought and Unbossed", film o predsjedničkoj kandidaturi članice Kongresa Shirley Chisholm iz 1972., "The Fight", pogled na povijesni boks-meč između Amerikanca Joea Louisa i Nijemca Maxa Schmelinga neposredno prije početka Drugog svjetskog rata te "Word Wars" koji prati živote ponajboljih igrača društvene igre "Scrabble".

Glazba je zastupljena s dokumentarnim filmom "Metallica: Some Kind of Monster", neobični prikaz slavnog heavy-metal benda na grupnoj terapiji, koja članovima pomaže u njihovim ovisnostima, pitanju očinstva i umalo raspadu, dok snimaju svoj prvi studijski album u šest godina.

Koji će film otvoriti Sundance Film Festival bit će objavljeno uskoro, kad će se saznati i imena filmova u nekim drugim kategorijama.

Kratki filmovi koji će sudjelovati na festivalu znat će se 8. prosinca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara