Financial Times ispričao se Hrvatskoj zbog tvrdnji da se Gotovina dobrovoljno predao

Financial Times ispričao se Hrvatskoj zbog tvrdnji da se Gotovina dobrovoljno predao

MVPEI je reagiralo na članak u Financial Timesu u kojem stoji kako se general Ante Gotovina dobrovoljno predao, te da je nekoliko mjeseci tajnih pregovora doprinijelo pristanku generala Gotovine da se preda u prosincu na Kanarskom otočju.
 
"Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske priopćuje da je tijekom dana Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Londonu kontaktiralo uredništvo Financial Times koje se ispričalo se za objavljivanje neistinitih navoda u članku te ga se obvezalo povući." - stoji u priopćenju koje je poslala Ivana Crnić, glasnogovornica MVPEI-a.
 
Članak, objavljen 21. srpnja i potpisan od novinara Neila McDonalda, je od strane MVPEI-a demantiran odmah po objavi, a tvrde kako je nesitinit.
 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U članku pod naslovom "Hrvatska se udvara Srbiji kako bi dobila podršku EU" MVPEI tvrdi kako se navode neistinite informacije i neosnovane interpretacije izjava Ive Sanadera i Vladinih ministara. To šteti kredibilitetu hrvatske Vlade, kao i glavnoj haškoj tužiteljici s kojom je Vlada blisko surađivala. Donosimo najzanimljivije djelove pisma koje je Ministarstvo poslalo Financial Timesu.
 
Činjenica je kako je Gotovina uhićen nakon vrlo sofisticirane akcije u kojoj su sudjelovale obavještajne službe i policija, uklljučujući tajne službe nekoliko zemalja. Očito je kako uhićenje nije posljedica tajnih pregovora, već identificiranja, lociranja i hvatanja bjegunca, stoji u pismu.
 
Hrvatski premijer nikada nije požurivao međunarodnu zajednicu kako bi izolirao Beograd, niti je kritizirao srpsku vojsku niti policiju zbog pomoći ratnom generalu Ratku Mladiću, kako vaš članak sugerira, navodi se u pismu MVPEI-a. Vojska i tajne službe u demokratskim zemljama trebaju služiti isključivo vlasti. Mladić mora biti uhićen i priveden pravdi, od čega će Srbija samo profitirati, stoji u pismu.
 
Srbija je suočena s teškim odabirom između napretka koji donosi budućnost u Europi i ostanka u prošlosti. Deokratska, pro-europska Srbija treba sve vrste pomoći kako bi se suočila i prevladala poteškoće. Uz visoke demokratske principe i prava zakona, međunarodna zajednica bi trebala izbjeći destabilizaciju Srbije. To je ono i čemu je hrvatski premijer govorio u svim privatnim i javnim nastupima ovoga tjedna u Londonu, zaključuje se u pismu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara