Financial Times: Pukanićevo ubojstvo podsjetilo na mračnu stranu turističke Hrvatske

Financial Times: Pukanićevo ubojstvo podsjetilo na mračnu stranu turističke Hrvatske

"HRVATSKA želi da se na nju gleda kao na suncem okupanu turističku destinaciju, sa plažama, ribarskim selima i jedrilicama. No, ovog je tjedna bomba postavljena pod automobil u centru Zagreba bila oštar podsjetnik na to da Hrvatska ima mračnu stranu, toliko opasnu da bi mogla destabilizirati cijelu zemlju", objavljeno je u novom broju uglednog britanskog dnevnog lista Financial Times, u tekstu grubog naziva "Kriminalna Hrvatska".

Autor spomenutog članka navodi kako je "poznatog novinara Ivu Pukanića i njegovog kolegu, ispred njihove redakcije, dok su ulazili u automobil, usmrtila bomba" te kako se "za najnoviji val nasilja na zagrebačkim ulicama krivnja svaljuje na lokalnu mafiju". Dodaje se i kako je do likvidacije Ive Pukanića, koji je često razotkrivao slučajeve kriminala, došlo nedugo nakon što je, također u centru Zagreba, ustrijeljena kćer poznatog odvjetnika, Ivana Hodak. Financial Times podsjeća i na nedavni napad na Igora Rađenovića.

"Pukanić, koji je navodno i sam bio povezan s mafijom, nije bio najneviniji novinar na Balkanu. No, unatoč tome, nitko ne bi trebao biti suočen sa smaknućem, bez da mu se sudilo. Pogotovo ne u zemlji koja se nada ulasku u Europsku uniju", navodi se u tekstu.

"Samo sunce nije dovoljno za zaštitu od kriminala. Pitajte Sicilijance"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autor članka se osvrće i na izjave premijera Ive Sanadera o tome kako "neće dopustiti da Hrvatska postane Beirut" te poručuje kako su hrvatske vlasti predugo čekale na obračun s kriminalom, jer su mediji bezbroj puta pisali o vezi između kriminalaca, tajkuna i političara, a nije se ništa poduzimalo.

"Srbija je uspjela obuzdati podzemlje nakon što je 2003. godine ubijen premijer Zoran Đinđić. Ako je Beogradu to uspjelo uz puno krhkiju političku situaciju nego što je ona u Hrvatskoj, Zagreb mora slijediti model", savjetuje Financial Times. Dodaju i kako Hrvatska problem borbe s kriminalom mora riješiti prije ulaska u EU. "Sramotan primjer Bugarske, koja je ušla u EU prije nego što je posao bio dovršen, trebao bi potaknuti Bruxelles da bolje pripazi kad su u pitanju buduće članice sa područja zapadnog Balkana. Ako to znači da će Hrvatska morati pričekati, onda neka čeka. Samo sunce nije dovoljno za zaštitu od kriminala. Pitajte Sicilijance", poručuje autor članka.

I.M.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara