Financijska kriza lagano se širi i na Europu: Mjere Europske centralne banke ne uspijevaju

Financijska kriza lagano se širi i na Europu: Mjere Europske centralne banke ne uspijevaju

ČINI se kako milijarde eura koje je Europska centralna banka ubrizgala u financijska tržišta Europe, pokušavajući tako navesti banke da počnu posuđivati novce jedne drugima, ne uspijeva.

Umjesto očekivanog rezultata, banke su počele deponirati dio tog novca u ECB, budući da su uvjerene kako je ECB zadnje sigurno mjesto na kojemu se može pohraniti novac.  Do ovog utorka banke su u ECB deponirale preko 100 milijardi eura.

Taj trend počeo je još prošlog utorka. Do tada su banke u EBC deponirale 1,4 miljarde eura. Do prošlog četvrtka ta je cifra narasla na 2,4 milijarde eura, da bi se do petka popela na 28 milijardi. Ovaj tjedan bio je još drastičniji. Do kraja radnog dana u ponedjeljak deponirani iznos iznosio je 44 milijarde eura, a do kraja utorka 102 milijarde.

Nezapamćen događaj

Službenici u ECB-u kažu kako se tako nešto nikad nije dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Kad ne bi postojala ekonomska kriza, čovjek bi pomislio da se radi o tržišno besmislenom postupku", rekao je jedan službenik ECB-a EU Observeru.

Taj isti službenik objasnio je što je točno besmisleno. Banke novce od ECB-a posuđuju s kamatom od 4,8 posto, a deponiraju novce s kamatom od 3,8 posto.

"Znači, gube novce. Ured za deponiranje novca nije namijenjen kao mjesto gdje ćete novce parkirati, nego kao zadnji izlaz u slučaju da ne znate što ćete drugo s novcem", rekao je službenik.

To pokazuje kako ne postoji povjerenje u tržište i kako se banke vode idejom da ako moraju izgubiti novce, najbolje je da ih ostave u Centralnoj banci, gdje će ga izgubiti najmanje.

Ironično je kako u cijeloj transakciji ECB zapravo zarađuje novce, iako je to bila vjerojatno zadnja stvar na koju su u toj instituciji mogli pomisliti. Problematično je što ovakav razvoj situacije govori o mogućoj nadolazećoj krizi likvidnosti banaka. 

F.M.
Foto: AFP
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara