Financijski plan HAZU za 2003. utemeljen je na proračunskim i vlastitim sredstvima

FINANCIJSKI plan Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) utemeljen je na sredstvima koja će za Akademiju biti osigurana iz Državnoga proračuna te na sredstvima koja se planiraju ostvariti vlastitom djelatnošću.

Glavni tajnik HAZU akademik Andrija Kaštelan na večerašnjoj redovitoj skupštini HAZU istaknuo je da je HAZU i ove godine u državnome proračunu dobio samostalni razdjel, odnosno da će se financirati izravno iz državne riznice s planiranih oko 53 i pol milijuna kuna, što je za 5,2 posto više u usporedbi s prošlom godinom.

Osim proračunskih sredstava, dodao je Kaštelan, HAZU planira vlastitom djelatnošću ostvariti 1,2 milijuna kuna, a za djelatnost Akademije planirano je i osam milijuna kuna iz drugih izvora financiranja (ministarstva, županije, gradovi, fizičke i pravne osobe).

Kad se zbroje sva planirana sredstva HAZU bi u 2003. za svoje funkcioniranje i aktivnosti trebao imati oko 61 i pol milijuna kuna.

Članovi HAZU na večerašnjoj su skupštini jednoglasno podržali financijski plan za 2003. te ukupno izvješće o radu Akademije u 2002. koje je podnio glavni tajnik HAZU akademik Andrija Kaštelan.

U raspravi akademik Dionis Sunko upozorio je na još neriješen problem zgrade na Strossmayerovu trgu 14, u kojoj je još smješten Kemijski odjel Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta (PMF) zagrebačkoga Sveučilišta.

Naime tu je zgradu, Hrvatski sabor dodijelio Akademiji kao kompenzaciju za stanove koji su bili u vlasništvu HAZU. No, još se nije počelo s njezinom prenamjenom u Knjižnicu Akademije jer se Kemijski odjel PMF-a još ne može preseliti u "campus" na Horvatovcu zbog nedostatka novca za njegovo potpuno dovršenje.

Sunko je istaknuo da je spomenuta zgrada na Strossmayerovom trgu u lošem stanju te da su potrebni neki žurni radovi, primjerice sanacija fasade na sjevernome dijelu, ali najhitnije je odvođenje kemijskoga otpada iz te zgrade.

(Hina) ip sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara