Fini: Italija ima moralnu obvezu sjetiti se holokausta

Italija ima moralnu obvezu sjetiti se najdubljeg značenja holokausta, izjavio je talijanski ministar vanjskih poslova Gianfranco Fini u jednoj od mnogobrojnih izjava u povodu Dana sjećanja na holokaust koji je u Italiji u četvrtak obilježen mnogim svečanostima u školama i na drugim mjestima. L

Predsjednik Republike Carlo Azeglio Ciampi nazočio je svečanosti u Rimu, na Vittorianu- Oltaru domovine i tom prigodom rekao da sjećanje na fašističke zakone i zločine nacifašista treba biti i pouka kako naučiti živjeti u multietničkom i multikulturnom društvu, što je po njegovim riječima nužnost.

Ministar Fini, koji je predsjednik Nacionalnog saveza, bivše neofašističke stranke MSI, najooštrije je osudio rasističke zakone koje je u Italiji 1938. uveo Mussolini. U izjavi novinarima Fini je u četvrtak kritizirao sve one koji te zakone podcjenjuju. Fini je napao izjavu jednog predstavnika njegove stranke po kojem ti zakoni nisu bili strašni, te da su ih Rimu nametnuli njemački nacisti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Tko želi minimizirati važnost rasističkih zakona u pokolju Židova treba se sramiti", rekao je Fini. "Italija ima moralnu obvezu sjetiti se najdubljeg značenja holokausta. U Italiji ima još onih, srećom u malom broju, koji zbog neznanja ili sa zlim namjerama pokušavaju minimizirati rasističke zakone iz 1938. godine", rekao je Fini.

Na svečanom obilježavanju obljetnice u Auschwitzu među 50 predsjednika država i vlada, Italiju je predstavljao premijer Silvio Berlusconi.

(Hina) xstom ysbad

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara