Fiolićevi zaposlenici se skoro ugušili zbog nepoznavanja osnova kemije

Fiolićevi zaposlenici se skoro ugušili zbog nepoznavanja osnova kemije

DVOJE zaposlenika mesnice Fiolić izazvalo je jučer burnu kemijsku reakciju u pogonu za pakiranje i preradu mesa na području Novog Zagreba i zamalo se ozbiljno zatrovalo fosfornim parama.

Sve je počelo kada je 21-godišnja Štefanija V. odlučila naslage kamenca na podu očistiti uz pomoć sredstva za čišćenje istoga, koji sadrži 70-postotnu fosfornu kiselinu. Kiselina joj se prolila po podu više nego što je htjela, a kako je pod bio vlažan, združene voda i kiselina počele su isparavati otrovne kemijske pare, od čega je djevojci smjesta pozlilo.

Umjesto da ju jednostavno izvuče iz prostorije, njezin je 35-godišnji kolega Davor M. pokušao  spasiti svoju kolegicu ispiranjem poda sa još vode, i to debelim mlazom, što je dakako, pogoršalo stvar. Uvidjevši da im se kolege guše u sada puno većem oblaku fosfornih para, napokon su u prostoriju upali i drugi zaposlenici koji su Štefaniju V. i Davora izvukli van, i prebacili ih na Kliniku za plućne bolesti Jordanovac, gdje je utvrđeno da su lakše ozlijeđeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo dvoje zaposlenika "HDZ-ovog mesara" Stjepana Fiolića, očito nije pozorno slušalo na satima kemije, gdje je jedna od prvih lekcija koje se uče kaže: kiselina se može uliti u vodu, ali voda u kiselinu - nikako. Efekt je sličan onome kada zapaljeno ulje pokušate ugasiti vodom.

A.B.
Foto: mesnice-fiolic.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara