FISCHER: BIT ĆU AKTIVAN I OBJEKTIVAN PREDSJEDNIK AUSTRIJE

Tri dana nakon prisege novi predsjednik Republike Austrije Heinz Fischer (65) rekao je, odgovarajući na pitanja novinara u emisiji Novinarski sat (Prese Stunde) na Austrijskoj radioteleviziji (ORF), da će biti jak savezni predsjednik koji će aktivno zastupati interese Austrije u inozemstvu, te da će u prvome redu biti "integracijska snaga" neutralne Austrije.

Prema austrijskom Ustavu autoritet predsjednika je velik, a Heinz Fischer predsjedničku dužnost smatra doprinosom sigurnosti i demokratskom razvitku zemlje.

Četrdeset godina, od studentskih dana, bio je u službi socijaldemokracije i aktivan član SPO-a. Uzor mu je bio kancelar Bruno Kreisky, od kojega je, kao njegov suradnik, mnogo naučio. Obnašao je dužnost ministra znanosti, a 12 godina bio je predsjednik Nacionalnog vijeća austrijskoga Saveznog parlamenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na dužnost austrijskoga predsjednika Heinz Fischer izabran je 25. travnja s 52,4 posto osvojenih glasova. Prisegnuo je 8. srpnja kao osmi austrijski savezni predsjednik i nasljednik Thomasa Klestila, koji je umro 6. srpnja, dva dana prije nego što mu je trebao predati dužnost.

Preuzimajući dužnost austrijskoga saveznog predsjednika, Heinz Fischer obvezao se biti objektivan, korektan i nadstranački državni poglavar Republike Austrije. U tome će mu, kako je istaknuo, pomoći dugogodišnje iskustvo predsjednika Nacionalnog vijeća austrijskoga Saveznog parlamenta.

(Hina) xspđ ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara