Fischer će se sastati s kolegama iz Francuske i Rusije zbog Iraka

NJEMAČKI ministar vanjskih poslova Joschka Fischer sastat će se u Parizu sa svojim kolegama iz Francuske i Rusije, izjavili su dužnosnici.

U središtu na brzinu organiziranog sastanka s francuskim ministrom vanjskih poslova Dominiqueom de Villepinom i šefom ruske diplomacije Igorom Ivanovom bit će iračka kriza, navode isti izvori.

Njemačka, Francuska i Rusija protive se mogućem ratu SAD-a protiv Iraka i traže da se UN-ovim inspektorima oružja da vremena do ljeta da završe svoj posao.

´Postoji alternativa ratu s Irakom i nije mi jasno zašto je ne iskoristimo´, rekao je Fischer u interviewu za magazin Stern.

Ivanov je pak u intervju za ruski dnevnik Kommersant izrazio zabrinutost zbog američkih planova da se irački predsjednik Sadam Husein svrgne i silom nametne demokracija, ocijenivši da akva politika navodi vodu na mlin ekstremnih islamista a troškove će platiti irački narod.

´Sovjetski Savez običavao je uspostavljati režima koje je držao podobnima i gledajte kamo nas je to dovelo. Nažalost, takva se iskustva plaćaju skupo i većinom su narodi ti koji plaćaju visoku cijenu´, rekao je Ivanov.

Fisher je pak odbacio predloženu novu rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Iraku, koju zagovaraju SAD, Britanija i Španjolska, izjavivši da je ona ´korak u krivom smjeru´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara