FISCHER: KARTUM MORA HITNO NAĆI RJEŠENJE ZA DARFUR

Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer u ponedjeljak je predstavnike sudanske vlade pozvao da nađu "hitno" rješenje za okončanje krize u Darfuru, iako mu je njegov sudanski kolega kazao da službeni Kartum čini sve što je u njegovoj moći.

Potrebno je "hitno" početi provoditi mirovne sporazume sklopljene ranije, posebno sporazum o razoružavanju paravojnih postrojbi, rekao je njemački ministar vanjskih poslova nakon razgovora sa svojim sudanskim kolegom Mustafom Osmanom Ismailom.

Službeni Kartum se 3. srpnja obvezao glavnom tajniku UN-a Kofiju Annanu da će razoružati Djandjawid - arapske paravojne postrojbe koje na sudanskoj strani sudjeluju u sukobima u Darfuru i optužene pokolje civila u području.

Sudanske su se vlasti također obvezale da će omogućiti dolazak humanitarne pomoći te da će raditi na pronalaženju političkog rješenja krize.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporazumi se moraju provoditi na "vidljiv" način, istaknuo je Fischer, dodavši da će dijalog dobiti "mnogo ozbiljniji zaokret" ako se ne utvrdi nikakav napredak.

Sudanska je vlada odgovorna za sigurnost i stanje ljudskih prava u regiji, kazao je Fischer. "Strahujemo da bismo u Darfuru mogli vidjeti humanitarnu katastrofu te ozbiljno pogoršanje stanja ljudskih prava, kazao je njemački ministar, napomenuvši da "još nije vrijeme za razgovor o sankcijama UN-a za Sudan". "No, jasno je da je ta opcija otvorena", upozorio je Fischer.

(Hina) xbis ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara