FISCHER: NEONACISTIČKI PROSVJED PROTIV IZRAELA ´SRAMOTA´

Neonacistički prosvjedi predviđeni za ponedjeljak navečer u Berlinu povodom dolaska izraelskog predsjednika Moshe Katsava, koji je u nedjelju doputovao u trodnevni posjet Njemačkoj, predstavljaju ´sramotu´, izjavio je u ponedjeljak njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer.

Na poziv neonacističke stranke NPD u središtu Berlina se očekuje oko 200 ljudi, no ljevičarske i krajnje lijeve grupacije pripremaju protuprosvjede. Policija očekuje oko 900 ljevičara.

NPD je sazvao prosvjede uz geslo ´Dalje ruke od Palestine - nema njemačkog oružja za Izrael´.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

O prodaji njemačkog oružja Izraelu, pri čemu se neslužbeno spominju oklopni trasnsporteri tipa Fuchs, razgovarali su Katzav i njemački kancelar Gerhard Schroeder. Schroeder je rekao da odluka o prodaji proturaketnih sustava Patriot i druge vojne pomoći nije za javnu raspravu. O tome će raspravljati njemačko Savezno vijeće sigurnosti.

Katsav je poslijepodne, u pratnji svojeg njemačkog kolege Johannesa Raua, posjetio Sachsenhausen, sjeverno od Berlina, gdje se u vrijeme Drugoga svjetskog rata nalazio koncentracijski logor. Nakon ´Kristalne noći´ u studenom 1938. godine, u tom je logoru završilo oko 6.000 Židova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara