FISCHER POZVAO IZRAELCE I PALESTINCE DA OKONČAJU NASILJE

Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer u utorak je pozvao Izrel i Palestince da okončaju nasilje i postignu mir na Bliskom istoku.

Nakon sastanka s izraelskim predsjednikom Mosheom Katsavom, Fischer je palestinskog premijera Mahmuda Abasa pozvao da što prije sastavi svoju vladu.

Sjedinjene Države objavit će "smjernice" za bliskoistočni mirovni plan, koncipirane u suradnji s Europskom unijom, Rusijom i Ujedinjenim narodima, tek nakon što Abbas predstavi svoj kabinet.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fischer, koji u srijedu treba razgovarati s Abbasom ali i s palestinskim predsjednikom Jaserom Arafatom zbog čega su ga kritizirali izraelski dužnosnici koji Arafata drže 'potrošenim', rekao je nisu stranci već Palestinci ti koji će birati svoju vladu.

Njegov dolazak u Izrael u ponedjeljak protekao je uz diplomatski izgred. Ministar pravosuđa Yosef Lapid odbio se s njime sastati nakon što je Fischer kazao da ne želi sastanak u Lapidovu uredu u istočnom Jeruzalemu. Izrael je 1967. anektirao istočni Jeruzalem, nastanjen pretežito arpaskim stanovništvom. Palestinci kane taj sektor proglasiti svojim glavnim gradom u budućoj državi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara