FISCHER REKAO KAKO JE POGREŠNO PROTUMAČEN OKO ARBITRAŽE

Austrijski predsjednik Heinz Fischer rekao je u srijedu u Zagrebu kako je njegova izjava o tome da bi bio voljan arbitrirati između Hrvatske i Slovenije oko pograničnog problema u Savudrijskoj vali/Piranskom zaljevu pogrešno protumačena te da njegova arbitraža ne dolazi u obzir.

"Mislim da je riječ o tome kako je moja izjava bila pogrešno shvaćena", rekao je Fischer, odgovarajući na novinarska pitanja nakon razgovora s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem.

Razgovor s novinarkom prije nekoliko dana, kako je rekao, bio je općenit, pri čemu je on naglasio kako "Austrija ima vrlo dobre odnose i s Hrvatskom i sa Slovenijom" ali da "nema razgovora" o tome da se on upušta u ulogu arbitra.

"Rekao sam kako će Austrija svakako podržati rješavanje pitanja između Slovenije i Hrvatske, ali nema govora o ulozi arbitra", rekao je austrijski predsjednik.

Predsjednik Mesić je rekao kako su odnosi Hrvatske i Slovenije dobri i kako dvije zemlje dobro surađuju u gospodarstvu.

"Problema ima i to uglavnom s granicom, ali su ta pitanja rješiva", rekao je hrvatski predsjednik.

Podsjetio je da je Badinterova komisija utvrdila kako kopnene granice između nekadašnjih jugoslavenskih republika postaju državne granice novih država i kako najveći dio te granice sa Slovenijom nije sporan.

Na manjem dijelu, kako je rekao, postoje dvojbe sa slovenske strane, zbog čega Hrvatska predlaže da međudržavna stručna komisija "identificira svaki metar" spornog područja, na temelju čega bi se pokušao postići dogovor, a ako se to ne može, pristaje na arbitražu i "prihvatit će svako rješenje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Badinetrova komisija nije utvđivala granice na moru; ostavila je Sloveniji i Hrvatskoj da se dogovore, a dok se ne dogovorimo, vrijedi crta sredine", kazao je Mesić.

Hrvatska je, prema riječima predsjednika Republike, spremna sjesti sa Slovenijom za stol i dogovoriti se, "a ako ne ide, opet predlažemo arbitražu i prihvatit ćemo svako njezino rješenje".

Autrijskog predsjednika novinari su pitali i za komentar glasina iz Bruxellesa, prema kojima bi se pregovori Hrvatske o članstvu u EU vezali uz pregovore o članstvu Turske.

"U politici se treba držati činjenica, a činjenica je da nema nikakvih osnova da se u bilo kakvu vezu dovode pregovori koje će voditi Hrvatska o pristupu EU s onima koje će voditi Turska", naglasio je Fischer.

Hrvatska je, podsjetio je, jasno dobila odobrenje početi pregovore početkom 2005. godine, premda točan datum još nije utvrđen.

"Mislim da će ona u procesu pregovora imati veliku podršku, jer postoji logika da Hrvatska postane dijelom Europe", kazao je Fischer.

Istaknuo je kako je njegovo, ali i austrijsko, stajalište da pregovori o pristupu Turske uniji trebaju započeti, ali se ne smiju "na bilo koji način dovoditi u vezu pregovori Hrvatske i pregovori Turske, jer to ni na koji način ne bi bilo opravdano".

(Hina) xdam ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara