Fischer u Ljubljani

Europska unija i NATO od ključne su važnosti za sigurnost, razvoj i stabilnost Europe, izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer koji je jutros doputovao u kraći posjet Sloveniji.

"Europska unija je za sve nas važna, ne samo u ekonomskom ili socijalnom pogledu nego u prvom redu zbog demokratičnosti, stabilnosti i mira u Europi", rekao je nakon uvodnog susreta sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Rupelom njemački šef diplomacije, istaknuvši pri tome i veliku važnost NATO saveza za stari kontinent.

"Za nas je NATO temelj za mir i stabilnost ne samo u Europi, ne samo s obje strane Atlantika nego i u globalnom smislu. Fischer je rekao da Njemačka ne zaboravlja što su SAD za nju učinile, ali da zadržava svoje kritičko mišljenje o sadašnjoj iračkoj krizi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Što se tiče Iraka, naše je stajalište da su se SAD odlučile za riskantan put, a to smo im i rekli", rekao je Fischer.

Slovenski ministar Dimitrij Rupel rekao je da Slovenija želi jaku Europu u okviru Europske unije i unutar transatlantskog saveza, te da ne želi situacije u kojima se trebala stavljati na jednu stranu među prijateljskim državama.

Po Rupelovim su riječima u razgovorima s Fischerom bile prisutne bilateralne teme te iračka kriza, a njemački je ministar izrazio radost što će Njemačka sa Slovenijom moći surađivati u sklopu proširene EU. Njemačkog ministra Fischera primili su i ministar vansjkih poslova Anton Rop i predsjendik države Janez Drnovšek, a popodne će govoriti i članovima vanjskopolitičkog odbora parlamenta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara