Fischler odgovorio Rupelu na pitanje o gospodarskom pojasu

EUROPSKI povjerenik za poljoprivredu i ribarstvo Franz Fischler odgovorio je na pitanje o mogućem proglašenju isključivog gospodarskog pojasa u Jadranu koje su mu prije dva tjedna postavili ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel i ministar poljoprivrede Franci But, priopćilo je danas ministarstvo vanjskih poslova Slovenije.

Fischler je u vezi s tim, navodi se u Ljubljani, spomenuo da je Europska komisija izradila akcijski plan za održivo iskorištavanje ribljih fondova u Sredozemlju, pri čemu se vodi računa i o usklađenom nastupu glede jurisdikcije na vodama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No, dodaje se u priopćenju u vezi sa Fischlerovim pismom, Europska komisija teži k uspostavi zaštićenih ribarskih zona, ali ujedno isključuje raspravu o konceptu gospodarskog pojasa jer je to područje u velikoj mjeri izvan izvođenja zajedničke ribarske politike EU-a.

Fischler dodaje da je Vijeće ministara EU-a svjesno svoje uloge u usklađivanju jurisdikcije naa vodama, te je u tom smislu podržalo organizaciju konferencije o ribarstvu u Mediteranu koja će se u organizaciji talijanskog predsjedništva EU-a održati u Veneciji 25. i 26. studenog ove godine.

Pripreme na tu konferenciju, navodi se u priopćenju iz Ljubljane o Fischlerovu pismu Rupelu, jasno pokazuju da EU isključuje svaki jednostrani potez na tom području jer su zemlje EU-a u lipnju u Ateni podržale politiku donošenja zajedničkog i postupnog pristupa u pogledu ribarskih zaštićenih zona.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara