flego: ministarstvo će iznaći mjere da splitsko veleučilište zakonski funkcionira

Ministarstvo znanosti i tehnologije iznaći će odgovarajuće mjere da se određeni programi Veleučilišta u Splitu privedu zakonskomu funkcioniranju i djelovanju na akademskim načelima, izjavio je ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego.

Ministar Flego sudjelovao je u raspravi na današnjoj skupštini Zajednice visokih škola i veleučilišta o mogućnostima i preprekama razvoja stručnih studija, nakon koje je odgovorio na novinarska pitanje o tomu što će nadležno ministarstvo poduzeti u aktualnome prijeporu na relaciji- Ministarstvo - Veleučilište u Splitu u vezi vukovarskoga studija splitskoga Veleučilišta.

Kako je objasnio Flego, Ministarstvo još nema sve potrebne podatke o cijelom nizu programa koje Veleučilište u Splitu izvodi na različitim mjestima u Hrvatskoj.

Izvijestio je da su se zato danas i sastali predstavnici nadležnoga ministarstva i splitskoga Veleučilišta kako bi dogovorili nove rokove za podnošenje dokumenata koje od Veleučilišta u Splitu traži Ministarstvo znanosti i tehnologije. Flego je dodao je kako ne zna koji je rok točno dogovoren budući da je bio nazočan samo dijelu sastanka.

Potvrdio je da se razgovaralo i o studiju turizma splitskoga Veleučilišta u Korenici, rekavši da u vezi toga studija postoji više pitanja. Tako, rekao je, ne zna se ima li taj studij dopusnicu, te je li točno da su studenti upisivani i tijekom veljače, bez obzira na to što su svi upisi trebali biti dovršeni do 30. rujna, odnosno do početka akademske godine 2002./2003.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Flego ocijenio je teškim pitanje može li nadležno ministarstvo ukinuti one studije splitskoga Veleučilišta za koje se dokaže da su nelegalni.

Jer, istaknuo je Flego, to je posebno teško ako se naglašava potreba veleučilišne autonomije, pa tako, rekao je, nadležno ministarstvo može samo reći studentima i njihovim roditeljima da neki studij nema pravo javnosti te da im diplome neće moći biti unesene u radnu knjižicu.

Odnosno, dodao je Flego, Ministarstvo znanosti i tehnologije samo može, ako se dokaže da su studiji nelegalni, proglasiti ih nepravovaljanim.

Ali, istaknuo je Flego, u situaciji kada Hrvatskoj toliko nedostaju visokoobrazovani kadrovi, Ministarstvo će nastojati sve studije dovesti na razinu kvalitete pa će se zato i nastaviti razgovori s predstavnicima splitskoga Veleučilišta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara