Flego: Ministri nisu imali političke petlje provesti dosadašnji zakon

MINISTAR znanosti i tehnologije Gvozden Flego kazao je, gostujući na današnjoj sjednici Senata Sveučilišta u Rijeci, da je najveći nedostatak dosadašnjeg zakona o znanstvenostručnoj djelatnosti i visokom školstvu što su ministri imali vrlo velike ovlasti, ali da "nijedan nije imao političke petlje provesti ga".

Govoreći o novom zakonu, Flego je izrazio nadu da će biti donesen na saborskoj raspravi 19. srpnja kako bi se mogao početi primjenjivati sljedeće akademske godine. Dodao je kako očekuje da će se riječko Sveučilište uspješno uključiti u provedbu novog zakona.

Flego drži da u razvoju visokog školstva treba sudjelovati šira akademska zajednica te da "nijedan ministar nije toliko pametan da ne bi bio pametniji s akademskom zajednicom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ocijenivši poraznim podatak o "1600 malih i nijednom velikom znanstvenom projektu u Hrvatskoj", ustvrdio je da zbog toga Hrvatska u znanstvenoistraživačkom radu zaostaje za zapadnoeuropskim zemljama 20 do 30 godina, a za SAD-om 40 godina.

Flego je kazao da država, koja je u velikim investicijama, "neće odustati od izgradnje sveučilišnog kampusa u Rijeci". Najavio je da će natječaj za prostorno rješenje kampusa biti raspisan do 7. rujna ove godine.

(Hina) dsil dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara