Flego: Odluka o povećanju školarina je legitimna, upitni su razlozi prosvjeda

MINISTAR znanosti i tehnologije Gvozden Flego ističe da je njegova odluka o povećanju školarina, potpuno legitimna i zakonita, ali da su upitni stvarni razlozi najavljenoga studentskog prosvjeda .

Komentirajući u razgovoru za Hinu najavljene studentske prosvjede zbog povećanja školarina, ministar Flego naglasio je da je legitimnost njegove odluke neosporna.

U kontekstu pak, kako je rekao, svega što hrvatska država ulaže i daje za studentski standard, Flego doista ne zna što bi mogao biti stvaran razlog za prosvjed.

Zato, istaknuo je, ako organizatori ipak ustraju na prosvjedu, onda su vjerojatno posrijedi neke skrivene ambicije s kojima se ne izlazi u javnost.

Što se pak tiče odluke o povećanju školarina smatra da je oko toga podignuta velika i bezrazložna buka. Pri tomu, rekao je, 60- postotno povećanje može zvučati šokantno, ali je, ustvrdio je, donesena umjerena odluka budući da je bilo zahtjeva i za 300-postotnim povećanjem.

Flego drži da se ne radi o velikomu problemu u visokoškolskome sustavu budući da se odluka može odnositi na najviše tri do pet posto studenata.

Podsjetio je da će, nakon zahtjeva nekih studentskih udruga, 2. rujna razgovarati s predstavnicima najvećih studentskih udruga, rektorima i prorektorima visokih učilišta te dekanima fakulteta s najvećim brojem studenata koji plaćaju dio studijskih troškova.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj sastanak je za ministra i mogućnost da se odluka o povećanju školarina i promijeni.

"Moja je želja da odluka ne bude donesena argumentom ulice nego snagom realnih argumenata", izjavio je, dodavši da ga "čudi i brine" da su studentski predstavnici koji uopće nisu tražili razgovor najavili prosvjede.

Podsjetio je da u studentski standard država ulaže više od 75 posto troškova za prehranu i 60-ak posto, a možda i više, za troškove studentskoga smještaja.

Osim toga, dodao je, država stipendira tri i pol tisuće studenata, raspisan je i natječaj za otvaranje 300 novih radnih mjesta od kojih će gotovo 250 biti na sveučilištima.

Donijeta je i odluka da će se samo na tri sveučilišta u dogledno vrijeme uložiti otprilike milijardu kuna, rekao je Flego, podsjetivši da je rekonstruirano i nekoliko studentskih domova u Rijeci i Osijeku te da su sada u tijeku radovi u Zagrebu, a izgrađeni su i novi studentski domovi u Splitu i Osijeku.

Osim toga, u proračunu je odobreno i 7,8 milijuna kuna za studentske projekte.

U tom kontekstu, upozorio je ministar Flego, studentski prosvjedi mogu izgledati pomalo obijesno.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara