Florijan Boras odbacio Račanovu izjavu o govoru mržnje

OSRVNUVŠI se na reakcije koje je izazvao njegov govor u Širokom Brijegu, Florijan Boras danas je "energično odbacio" izjavu aktualnog premijera Ivice Račana da je "riječ o govoru mržnje" i izrazio čuđenje da Račan kritiku svoga rada naziva govorom mržnje, a istodobno odobrava aktivnosti mladih SDP-a, koji su nedavno po hrvatskim gradovima dijelili promotivne materijale na kojima je pisalo "AIDS i HDZ se ne događaju nekom drugom".

"Račanovu izjavu da je riječ o govoru mržnje odlučno odbacujem. Moj govor je bio opravdana i legitimna kritika rada predsjednikove Vlade, dakle kritika jednog od najviših dužnosnika i njegovih suradnika", navodi Boras u priopćenju, osvrćući se na svoj govor u subotu, 6. prosinca, u Širokom Brijegu u prigodi otkrivanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

"Među inim kritizirao sam rad i rezultate rada dosadašnjeg premijera Ivice Račana i njegove Vlade, rekavši da je riječ o neuspješnoj i nesposobnoj Vladi. Tom prigodom apostrofirao sam i žalosne događaje i povijesne činjenice, koje su se dogodile na Širokom Brijegu pred kraj Drugoga svjetskog rata i ne daj Bože da se ponove. Odlučno odbacujem i demantiram da sam te događaje povezivao s Račanovom Vladom i s njim osobno, no ako je to ipak netko tako shvatio, ja mu se iskreno ispričavam", naveo je Boras.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Začuđuje me da predsjednik Vlade Račan kritiku svoga rada naziva govorom mržnje, a istodobno odobrava, primjerice, aktivnosti mladih SDP-a, koje su ne samo govor nego i čin mržnje", ističe Boras i navodi da je 1. prosinca Forum mladih SDP-a, uključujući se u borbu protiv AIDS-a, u više od 20-ak hrvatskih gradova dijelio kondome i promotivne materijale na kojima je pisalo: "AIDS i HDZ se ne događaju nekom drugom."

"Nazivati legitimnu kritiku govorom mržnje, a istodobno dijeliti spomenuti neukusni promotivni materijal je licemjerno", navodi Boras, ističući da priopćenjem želi pridonijeti međusobnoj toleranciji i političkom dijalogu, da se stoga i ispričao, što u vezi sa spomenutom akcijom očekuje i od SDP-a.

Boras je na svečanosti u Širokom Brijegu bio izaslanik predsjednika HDZ-a Ive Sanadera.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara