Fond s prinosom većim od 1000 posto

KALIFORNIJSKI fond Lahde Capital ovo je godine ostvario prinos veći od 1000 posto kladeći se na pad vrijednosti obveznica povezanih sa američkim drugorazrednim hipotekarnim zajmovima. Ovakav prinos je, do sada, najveći u svijetu svih vremena.

Da pojasnimo, Lahde Capital je hedge fond što znači da takvi fondovi svjesno ulaze u velike spekulacije, iako su prvi hedge fondovi osnovani za velike ulagače danas su dostupni svima, a zbog zakonskog ograničenja preširoke investicijske politike hedge fondova većina ih prakticira svoje poslovanje na off shore tržištima poput Kanarskih ili Kajmanskih otoka.

Lahde Capital, "kći" Lahde fondova, među najmanjim je specijaliziranim fondovima koji se, doslovce, klade na pad vrijednosti obveznica, počeo je sada donositi velike prinose svojim ulagačima.

"Naš kompletni bankarski sustav je katastrofalan", napisao je Lahde svojim ulagačima te najavio kako će vlastite zarade uložiti u zlato, čija je cijena sada najviša u proteklih 28 godina, i u ostale plemenite kovine.

Prvi Lahdeov fond, US Residential Real Estate Hedge V Class A, krajem listopada zabilježio je godišnji prinos od 712,8 posto, nakon čega je prinos ubrzo premašio 1000 posto.


V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara