Fondovi nakon pada u lipnju, u srpnju zabilježili blagi oporavak prinosa

Fondovi nakon pada u lipnju, u srpnju zabilježili blagi oporavak prinosa

NAKON negativnih prinosa domaćih otvorenih investicijskih fondova sa javnom ponudom u lipnju, srpanj je donio blagi oporavak prinosa otvorenih investicijskih fondova koji je ponajprije potaknut oporavkom domaćeg i regionalnog tržišta kapitala. Najveći gubitnici u proteklom mjesecu bili su fondovi koji ulažu na razvijenim tržištima kapitala.

Prema podacima portala Fondovi.hr, većina domaćih dionički i mješoviti fondova u proteklom mjesecu su poslovali pozitivno. Tako najbolje prinose među dioničkim fondovima bilježi fond Prospectus JIE (6,09 posto) i Capital Two (4,61 posto), a najveće gubitke bilježe fondovi ZB Euroaktiv (-5,97 posto), Raiffeisen Active (-2,27 posto) i Prospectus Global Equity (-2,12 posto). Najbolji mješoviti fond proteklog mjeseca bio je HPB Dynamic (3,60 posto), a slijedi ga fond Aureus Balanced (2,71 posto), najveći gubitak ostvario je fond ZB Trend (-2,13 posto).

Protekli mjesec bio je dobar i za obvezničke fondove. Tako nakon dosta vremena skoro svi obveznički fondova bilježi dobitke, a najveći prinos ostvario je fond Capital One (1,33 posto), a slijede ga HPB Obveznički (1,16 posto) i OTP euroobveznički (1,15 posto). PBZ Bond je jedini obveznički fond koji bilježi gubitak (-0,06 posto). Prinosi svih novčanih fondova u srpnju su se kretali u rasponu između 0,27 i 0,44 posto

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom srpnja na tržištu su se pojavila i dva nova fonda. PBZ Invest je pokrenuo PBZ I-Stock fond koji je namijenjen ulagačima koji žele izložiti dio svoje imovine na tržišta kapitala tranzicijskih zemalja Europe, Azije i Latinske Amerike. HPB Titan je novi specijalizirani fond pod upravljanjem HPB Investa, a investira u vrijednosne papire kompanija koje se bave pronalaženjem, proizvodnjom, obradom, transportom i distribucijom obnovljivih i neobnovljivih izvora energije, prirodnih dobara i metala.

Screenshot: Fondovi.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara