Forbes izvijestio o zabrani pušenja u Hrvatskoj

Forbes izvijestio o zabrani pušenja u Hrvatskoj

HRVATSKI sabor danas je usvojio Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, prema kojem je zabranjeno pušiti u svim javnim zatvorenim prostorima, osim u psihijatrijskim bolnicama.

O odluci hrvatskog sabora večeras je izvijestio i ugledni Forbes koji navodi da će zabrana pušenja u školama i bolnicama na snagu stupiti krajem listopada, a u javnim ustanovama, kafićima i restoranima zabrana će se primjenjivat od travnja 2009.

Forbes također navodi da su od zabrane izuzete psihijatrijske bolnice te da hrvatska Vlada nije dala pojašnjenje zašto je te bolnice izuzela iz zabrane.

Dok će se u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama Zakon počinje primjenjivati osam dana nakon objave u Narodnim novinama, dotle je javnim ustanovama, kafićima i duhanskoj industriji ostavljeno šest mjeseci da se novonastaloj pravnoj situaciji prilagode.

Nadalje, novi zakon propisuje da se na svakoj kutiji cigareta mora nalaziti opće upozorenje o štetnosti duhana, te još jedno koje mora prekrivati minimalno 40 posto vanjske površine zadnje strane pakiranja.

"Nema nijednog zakona koji može spasiti toliko života"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema mišljenju HDZ-ovog saborskog zastupnika Andrije Hebranga, "ograničavanje upotrebe duhanskih proizvoda godišnje se može spasiti tri tisuće života nepušača i nema nijednog zakona koji može spasiti toliko života".

"Tu nije riječ o sukobu pušača i nepušača već o otporu duhanske industrije i njezinoj borbi da vrati pušače, jer pušenje više nije 'in'", pojasnila je Marijana Petir, saborska zastupnica HSS-a. dodala je da pušenje donosi ekonomske gubitke, jer se na jednu zarađenu kunu potroši sedam za liječenje od bolesti prouzrokovanih duhanskim dimom.

Provedbu novog zakona će nadzirati čak pet inspekcija, a hoće li takav "napad" na 30 posto građana koji uživaju duhan naprasno ozdraviti naciju ostaje za vidjeti.

Ig.M.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara