Formirali ljudski lanac: 20.000 Nijemaca prosvjedovalo protiv rasizma

Formirali ljudski lanac: 20.000 Nijemaca prosvjedovalo protiv rasizma

Foto: FAH

TISUĆE Nijemaca oblikovale su ljudski lanac protiv rasizma u nekoliko velikih gradova u nedjelju zbog vala zločina iz mržnje protiv stranaca koji je uslijedio nakon rekordnog priljeva više od milijun izbjeglica prošle godine.

Organizatori kažu da se više od 20.000 ljudi udružilo u prosvjedima u Berlinu, Hamburgu, Muenchenu, Leipzigu i Bochumu dok je prema policiji bilo više od 10.000 demonstranata.

Ljudski lanac zajedno su organizirale crkvene skupine, sindikati i organizacije za ljudska prava uz geslo "Ruka u ruci protiv rasizma - za ljudska prava i različitost".

Reiner Hoffman, vođa saveza sindikata DGB, rekao je da odaziv pokazuje da mnogo Nijemaca još uvijek podržava kulturu dobrodošlice koja je pozdravila dolazak migranata prošle godine.

Hoffman: Nužne i reforme

On je pozvao vladu da ne poduzima samo napore na integraciji migranata nego i da primjenjuje reforme kojima se  podržavaju oni s malim prihodima. "Ne smijemo ih suprotstavljati jedne protiv drugih", upozorio je Hoffmann.

Njemačka je na prvoj liniji u pogledu napora na integraciji migranata u Europi nakon što je u tu zemlju prošle godine pristiglo više od milijun ljudi, ponajviše onih koji su izbjegli pred ratom i siromaštvom na Bliskom istoku, Africi i drugdje.

Priljev je povećao napetosti u Njemačkoj, gdje je policija registrirala rekordan val zločina desničarskih radikala prošle godine. Napadi na izbjegličke centre porasli su više nego peterostruko.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara