FORUM ZA EUROPSKE INTEGRACIJE U SKOPLJU

Regionalna suradnja, institucionalna povezanost i ekonomski razvoj teme su sastanka Foruma za eurointegracije jugoistočne Europe koji se u subotu i nedjelju održava u Skoplju povodom priprema za lipanjski summit Europske unije u Solunu.

Na skupu sudjeluju predstavnici zemalja iz Procesa stabilizacije i pridruživanja s EU, kandidata za članstvo u EU, te aktualne i buduće predsjedateljice Grčke i Italije te Europske komisije. Hrvatsku zastupa ministar za europske integracije Neven Mimica.

Otvarajući skup u svojstvu domaćina, makedonski predsjednik Boris Trajkovski je istaknuo da je regionalni Forum za eurointegracije od temeljne važnosti da bi se bolje razumjeli problemi, rizici i izazovi s kojima se suočavaju zemlje jugoistočne Europe koje prelaze iz faze rekonstrukcije i stabilizacije u fazu ekonomskog ozdravljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U raspravi je izraženo zalaganje za individualni pristup svake zemlje Europskoj uniji koja bi im, naglašeno je, u tome znatno pomogla ukoliko im budu još dostupniji njeni financijski i tehnički resursi. Na Forumu koji će raditi i u nedjelju bit će razmotreno više tema iz oblasti regionalne suradnje, institucionalne povezanosti između zemalja iz Procesa stabilizacije i pridruživanja kao i jačanja ekonomske osnove država kandidata za članstvo u Uniji.

Na marginama Foruma ministar Mimica i potpredsjednica Vlade Makedonije Radmila Šekerinska poslije podne su potpisali Memorandum o suradnji u pripremama za europske integracije.

(Hina) dam maš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara