Fosil "divovskog lava" nađen u ladici kenijskog muzeja

Fosil "divovskog lava" nađen u ladici kenijskog muzeja
Hyaenodon Ilustracija: Wikipedia

NAKON što su znanstvenici odlučili pomnije proučiti kosti koje su desetljećima stajale u ladici kenijskog muzeja, otkrili su novu vrstu divovskog sisavca, piše BBC.

Novootkrivena vrsta nazvana simbakubwa kutokaafrika, što znači "divovski afrički lav" na svahiliju, lutala je Istočnom Afrikom prije 20 milijuna godina i pripadala je, sada izumrloj skupini sisavaca zvanoj Hyaenodon ("hijenozubi").

Ovo najnovije otkriće moglo bi pomoći objasniti što se dogodilo toj skupini.

Hijenozubi

Pripadnici roda Hyaenodon, nazvanog po zubima koji nalikuju onima današnjih hijena, bili su dominantni mesožderi prije više od 20 milijuna godina, no zapravo nisu evolucijski povezani s hijenama.

"Smatramo kako je simbakubwa zbog svojih masivnih zuba bio mesojed znatno veći od današnjeg lava, a možda veći i od polarnog medvjeda", izjavio je paleontolog Matthew Borths.

Skriven u ladici

Matthew Borths  je 2013. radio na jednom istraživanju u Nacionalnom muzeju u Nairobiju te je u svrhu te studije zatražio da pogleda sadržaj zbirke s oznakom "hijene".

U ladici muzeja naišao je na zanimljivu čeljust, kosti i zube nepoznatog stvorenja koji su tamo dospjeli nakon što ih je netko iskopao na zapadu Kenije krajem 1970-ih.

Udružio se sa znanstvenicom Nancy Stevens te su 2017. počeli ozbiljnije analizirati neobične uzorke fosila.

Rezultati njihovog istraživanja objavljeni su ovog tjedna u časopisu Journal of Vertebrate Paleontology.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara