Fosil otkrio tajnu prastarih biljaka

BILJKA fosilizirana u 400 milijuna godina starom škotskom kremenu omogućila je znanstvenicima pojašnjavanje evolucije života iz vode na kopno.

Biljka je, naime, tako dobro očuvana da je znanstvenicima Instituta Carnegie u Washingtonu omogućila otkrivanje lignina, ključne tvari u razvoju gotovo svake kopnene biljke. Baš taj drveni polimer stabljikama i korijenju biljaka daje čvrstoću nužnu za rast u visinu, prenosi BBC.

"Mislimo da je ovo vrlo važno otkriće, jer na svijetu ne postoji ništa sličnom ovom fosilu," kazao je dr. George Cody, koji je predvodio istraživanje.

Postoje dokazi o kopnenim biljkama iz razdoblja prije 475 milijuna godina, ali se pretpostavlja da su se čvrste stabljike i korijen biljaka počeli razvijati tek prije približno 400 milijuna godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nalazište Rhynie u Škotskoj jedna je od najvažnijih lokacija u povijesti biljnih fosila jer je to nekad bio izvor termalnih voda.

"Ovo nam otkriće potvrđuje ono što smo mogli i pretpostavljati o biljkama iz ovog razdoblja: bez lignina, ovako velike stabljike nisu moguće", kazao je dr. Charles Wellman, profesor paleobotanike na sveučilištu Sheffield. "Ovo je vjerojatno najraniji materijalni dokaz lignina."

(Hina) jšk dgk

F

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara