Foto: Josipovićeva inauguracija okupila sve koji u Hrvatskoj nešto znače

Foto: Josipovićeva inauguracija okupila sve koji u Hrvatskoj nešto znače

Tekst: P.V.
Foto: Hina, Cropix

INAUGURACIJA Ive Josipovića po broju poznatih faca zasigurno je bila društveni događaj godine. Na Markov trg moglo se ući samo s jednom od 1.100 poslanih pozivnica, koje su stigle na adrese sadašnjih i bivših političkih lidera, saborskih zastupnika, stranačkih šefova, krupnih poduzetnika, kulturnjaka...

Lakše bi bilo nabrojiti tko sve nije danas u podne bio na Markovu trgu. U prvom redu sjedili su, kako protokol i nalaže, Stjepan Mesić, Jadranka Kosor i Luka Bebić. Zoran Milanović, Josipovićev dojučerašnji stranački šef, pronašao je mjesto u drugom redu, a red iza sjedio je čovjek kojeg na Markovu trgu nitko zapravo nije želio vidjeti, ali je prema protokolu morao dobiti poziv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivo Sanader našao je način kako privući pozornost na sebe. Na inauguraciji se, šuškaju krugovi bliski HDZ-u, pojavio samo da bi naljutio Jadranku Kosor, a bio je i među čestitarima koji su okupirali najviše vremena novom predsjedniku. Puno kraće je trajala čestitka drugog "neželjenog gosta", zagrebačkog gradonačelnika i Josipovićeva suparnika u drugom krugu izbora Milana Bandića. No, nisu sva mjesta na Markovu trgu bila rezervirana isključivo za političare.

Pozivnicu su dobili i najbitniji faktori hrvatske gospodarske scene, poput predsjednika Hrvatske udruge poslodavaca Damira Kuštraka, šefa IGH Jure Radića, vlasnika Atlantica Emila Tedeschija, poznatog ugostitelja Gorana Štroka... Mogla se među uzvanicima vidjeti i nekolicina predstavnika kulturne scene, poput opernih pjevačica Sandre Bagarić i Martine Tomčić, a posebno srdačno se Josipović pozdravio s Uršom Raukar, istaknutom aktivisticom za spas Varšavske od projekta Tome Horvatinčića, koju je novi predsjednik otvoreno podržao.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara