Fotograf Associated Pressa optužen za povezanost s iračkim pobunjenicima

AMERIČKA vojska tvrdi kako raspolaže uvjerljivim i neoborivim dokazima koji optužuju nagrađivanog fotografa Associated Pressa (AP) Bilala Husseina Zaidona, za povezanost s iračkim pobunjenicima, javlja CNN.

Husseinu Zaidonu sudit će se pred Iračkim središnjim sudom, a u Pentagonu nisu željeli nagađati o kojim se optužbama točno radi već su novinari upućeni da svoja pitanja upute iračkom pravosuđu.

Bilal Hussein Zaidon je Iračanin koji je živio u zapadnoj iračkoj provinciji Anbar u gradu Ramadi. Uhitila ga je američka vojska još u travnju prošle godine od kada se bez formalne optužbe nalazi u pritvoru. Priveden je nakon što su u njegovom domu pronađeni dijelovi za izradu improviziranih bombi i pobunjenički propagandnih materijali.

Materijali su slučajno pronađeni nakon što je američka vojska prilikom jedne operacije od Zaidona zatražila da joj omogući upotrebu kuće kao nadzorne postaje pri izvođenju zadaće.

Fotograf je znao za neke napade pobunjenika?

Fotograf je inače već ranije bio sumnjiv američkoj vojsci zbog činjenice da se više puta jako brzo našao na mjestima pobunjeničkih napada u Iraku zbog čega je vojska sumnjala kako je imao ranija saznanja o napadačkim planovima pobunjenika.

Slučaj je zakompliciran činjenicom da suđenje fotografu još nije započelo unatoč tome što se više od gidine i pol dana nalazi u pritvoru bez službene optužnice. U Pentagonu kašnjenje početka suđenja pravdaju dodatnim dokazima koji ukazuju na to da je fotograf bio medijski operativac koji se infiltrirao u agenciju The Associated Press.

Agencija AP pak izražava zabrinutost za svojeg djelatnika pozivajući nadležne institucije da ga puste na slobodu i omoguće mu pošteno suđenje. Prema najavama iz Pentagona, krajem studenog trebalo bi biti održano ročište na kojem će istražni sudac odlučiti postoji li dovoljno pravnih elemenata za nastavkom postupka.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara