Fra Nikola Mate Roščić: Kriminalizira i osporava se pravednost i opravdanost Domovinskog rata

NA POTICAJ Hrvatskoga istinskog preporoda (HIP) u crkvi sv. Marka služena je danas misa za Domovinu koju je predvodio franjevac konventualac Mate Nikola Roščić.

Tim misnim slavljem, kako se stoji u pozivu, HIP upozorava kako se Hrvatska i njezini generali suočavaju s optužbama kojima se nastoji revidirati najnovija hrvatska povijest, ali i pravo na slobodu i samostalnost.

U propovijedi fra Nikola je rekao da smo danas "zajedno sabrani kao domoljubi i kao kršćani koji osjećaju ljubav prema Domovini, ali i kao ljudi koji su pred neprovidnim kovitlacem zamršenih političkih i inih kompromisa duboko zabrinuti zbog brisanja sjećanja, kriminalizacije Domovinskog i obrambenog rata, političkog pogodbenjaštva na moguću veliku štetu našeg suvereniteta i samostojnoga državnog opstanka".

Po njegovim riječima kriminalizira i osporava se pravednost i opravdanost Domovinskog rata i obezvrjeđuju i u zaborav pretaču imena i djela časnih hrvatskih branitelja.

"Već dugo traju i raspiruju se nesporazumi, sumnje i optužbe, prigovori i jednostrane prosudbe o Domovinskom ratu, a slijedom toga i o njegovim sudionicima, braniteljima ratnim žrtvama. Ideološke i političke računice i stranputice ne dopuštaju da se u smirenoj istinoljubivosti i intelektualnom poštenju savlada, utvrdi i proglasi istina o tom netom minulom razdoblju i njegovim tvorcima", rekao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim obezvrjeđivanja Domovinskog rata, fra Nikola je upozorio da se kriminalizira i Katolička crkva u Hrvatskoj.

"Crkva u Hrvatskoj stoji na polazištu Drugoga vatikanskog sabora u kojemu se ističe da oni koji služeći domovini ispunjavaju svoje poslanje u postrojbama vojske, da se smatraju poslužiteljima mira i slobode svojih naroda, i ako pravedno ispunjavaju svoju dužnost, i oni pridonose postojanom miru", dodao je.

Zaključujući propovijed istaknuo je kako se kršćanski pogled na svijet i život temelji na istini i pravednosti. "Zalog praštanja i pomirenja, kako nas uči vjera, pouzdan je temelj za bolju budućnost u miru i slobodi svakog čovjeka i naroda, pa zašto ne i hrvatskoga", zapitao se na kraju propovijedi fra Nikola Mate Roščić.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara