Fra Špehar: Ne može se kamenovati vlak bez posljedica

GVARDIJAN franjevačkog samostana u Vukovaru i predsjednik Komisije za ljudska prava za sjevernu Hrvatsku pri Franjevačkom institutu za kulturu mira fra Zlatko Špehar najavio je da će u povodu incidenta, koji se dogodio u subotu pri prolasku vlaka s mladim hodočasnicima kroz Bršadin, najvišim državnim dužnosnicima uputiti prosvjedno pismo zbog nefunkcioniranja pravne države.

Dvije mlađe osobe kamenovale su u Bršadinu vlak, pri čemu je jedna osoba u vlaku kamenom pogođena u glavu, navodi Špehar koji smatra da je riječ o organiziranoj provokaciji.

U vlaku je bilo 270 mladih, uglavnom srednjoškolaca iz katoličkih zajednica sjeverozapadne Hrvatske. Oni su se vraćali iz Vukovara, gdje su obišli mjesta stradanja vukovarskih Hrvata i ostalih nesrba.

Mjesto Bršadin, u kojemu se dogodio incident, naseljeno je pretežno srpskim stanovništvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Incident je prijavljen policiji od koje fra Špehar očekuje konkretne poteze.

"Ovaj je incident pitanje pravne države i sigurnosti građana Hrvatske. Ne može se kamenovati vlak, a da se nakon toga ništa nikomu ne dogodi", ocjenjuje Špehar.

"To se više ne može tolerirati. Riječ je očito o organiziranoj provokaciji koja podsjeća na scenarije s kraja 80-ih i početka 90-ih godina", kaže Špehar, dodajući kako se postavlja pitanje tko će ubuduće, ako krivci za ovaj incident ne budu kažnjeni, htjeti doći u Vukovar. Po njegovim riječima, u samom Vukovaru do sada nije bilo incidenata na nacionalnoj osnovi, a s vukovarskom policijom Katolička crkva ima "nenametljivu kvalitetnu i stručnu suradnju".

Glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Luka Kalinić rekao je kako za policiju, s obzirom na to da je ozlijeđena osoba u vlaku odbila liječnički pregled, kamenovanje vlaka kao da se nije ni dogodilo jer u cijelom slučaju nema elemenata kaznene odgovornosti.

Fra Špehar je najavio da će pisati predsjednicima države, Vlade i Sabora Stjepanu Mesiću, Ivici Račanu i Zlatku Tomčiću.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara