Francuska banda otima i ubija Židove?

FRANCUSKA policija uhitila je 13 ljudi koje se sumnjiči da su u siječnju 2006. godine oteli i mučili mladića, koji je radio u židovskom naselju u Parizu.

23-godišnji mladić Ilan, kojem je policija otkrila samo ime, pronađen je u ponedjeljak nedaleko od željezničke stanice u predgrađu Pariza.

Mladić je bio potpuno gol sa vidljivim tragovima od udaraca i opekotinama po čitavom tijelu te je umro na putu do bolnice.

Njegov je nestanak prijavljen u siječnju 2005. nakon što je otišao na spoj s nepoznatom ženom koja mu je prišla na radnom mjestu u centru Pariza.

Policija je potvrdila da je od prosinca 2005. bilo najmanje četiri otmice koje su se odvijale prema istom scenariju.

Dvanaestorica osumnjičenika u starosti od 17 do 32 godine uhićena su u pariškom predgrađu Bagneux gdje je policija otkrila mjesto gdje je žrtva bila zatočena i mučena. Jedan osumnjičenik uhićen je u Belgiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ilanovi otmičari tražili su 400.000 eura u gotovini, uputivši e-mail njegovoj obitelji. Međutim, kako nisu imali traženi iznos, naposljetku je suma pala na 5.000 eura. Nakon toga, banda je prekinula sve kontakte.

Pariški javni tužitelj, Jean-Claude Marin na konferenciji za novinare izjavio je da je vođa bande vjerojatno još uvijek na slobodiu te ga vlasti smatraju "ekstremno opasnim".

Otmica je uznemirila francusku Židovsku zajednicu budući da je žrtva radila u židovskom naselju u Parizu, a nekoliko ostalih žrtava bili su također Židovi.

No, policija odbacuje pretpostavku da iza zločina stoji anti-semitizam, iako priznaje da još uvijek nije jasno zašto je većina žrtva bila židovskog porijekla.

M.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara