Francuska i Britanija odgodile glasanje o ukidanju sankcija Libiji

VELIKA BRITANIJA pristala je da se glasanje o ukidanju sankcija Libiji održi početkom sljedećeg tjedna, ne bi li se Francuskoj dalo više vremena da se izbori za najpovoljniju nagodbu u korist žrtava terorističkog napada na francuski zrakoplov 1989. god., izjavio je britanski diplomat u četvrtak.

"S Francuzima smo dogovorili malu odgodu do sljedećeg tjedna", rekao je neimenovani diplomat novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U pismu upućenom Vijeću sigurnosti prošlog petka, Libija preuzima odgovornost za teroristički napad na Pan Amov zrakoplov koji je eksplodirao iznad škotskog sela Lockerbie, a u kojem je poginulo 270 osoba. Vijeće sigurnosti UN-a nakon tog napada Libiji je nametnulo sankcije.

Libija je već počela isplaćivati svotu od 2.7 milijarde dolara namijenju obiteljima žrtava. Velika Britanija koja je u zamjenu za preuzimanje odgovornosti i isplatu odštete obećala da će u UN-u zatražiti ukidanje sankcija, od Vijeća sigurnosti je zatražila da što prije takvu rezoluciju izglasa.

No Francuska, koja raspolaže pravom veta na odluke Vijeća sigurnost, je zaprijetila kako će blokirati rezoluciju, istovremno pregovarajući za što bolju nagodbu u korist žrtava terorističkog napada na zrakoplov tvrtke UTA u kojem je 1989. godine poginulo 170 osoba.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara