Francuska inzistira na ministarskom sastanku Vijeća sigurnosti

FRANCUSKA u ponedjeljak i dalje inzistira da se ministri vanjskih poslova Vijeća sigurnosti UN-a sastanu kako bi razmotrili pitanje Iraka, bez obzira na najave SAD-a i Velike Britanija da je vrijeme diplomacije prošlo.

Francuski veleposlanik pri UN-u Jean-March de la Sabliere zatražio je tijekom konzultacija iza zatvorenih vrata u ponedjeljak od članova Vijeća da se dogovori sastanak, kazali su diplomati. Veleposlanici iz Kine, Rusije, Pakistana i Njemačke složili su se s njim, dok su SAD i Britanija bile protiv. Zasad nije jasno hoće li sastanak biti održan.

Washington i London smatraju da je Francuska glavni krivac za neuspjeh druge rezolucije o Iraku jer je neprestance prijetila da će na nju staviti veto. S njima se ne slaže francuski veleposlanik koji smatra da je rezolucija propala jer SAD i Velika Britanija nisu bile sposobne zadobiti većinu.

Britanski veleposlanik Jeremy Greenstock i njegov američki kolega John Negroponte kazali su da je odluka o povlačenju nacrta rezolucije rezultat prijetnje vetom jedne od stalnih članica Vijeća.

Američki predsjednik George W. Bush najavio je u ponedjeljak da će iračkom predsjedniku Sadamu Huseinu tijekom večeri uputiti konačni ultimatum da odstupi s vlasti ili će se suočiti s ratom.

Pritom su američki dužnosnici pojasnili da će Bush dati Sadamu i njegovoj obitelji 48 sati da odu. To će također biti upozorenje inspektorima, novinarima i diplomatima da napuste zemlju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara