Francuska ljevica teško porazila Sarkozyjevu desnicu na lokalnim izborima

IZLAZNE ankete i prvi rezultati sugeriraju kako su stranke i kandidati francuske ljevice na današnjem drugom krugu lokalnih izbora teško porazile desničarski blok predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Agencija CSA-Dexia doduše, u svojim izlaznim anketama navodi kako je pobjeda ljevice na prvi pogled bila tijesna - za lijeve stranke je glasalo 49,6 posto Francuza, dok je za desne stranke na čelu sa Sarkozyjevim UMP-om glasalo njih 47,5 posto.

Međutim, zahvaljujući većinskom izbornom sustavu, ljevica je i tu minimalnu prednost po broju glasova pretvorila u uvjerljivu prednost po broju gradonačelnika kao i mandata u lokalnim skupštinama.

Socijalisti su bez problema zadržali svoja dosadašnja uporišta kao Pariz i Lyon, gdje su za gradonačelnike izabrani Bertrand Delanoe i Gerard Collomb.

Međutim, najdojmljivije su rezultate postigli u gradovima kao što su Strasbourg i Toulouse - dosadašnjim uporištima UMP-a. Desnica se, doduše, može tješiti time što je uspjela zadržati Marseille, čiji se gradonačelnik Jean-Claude Gaudin nastojao što više ograditi od predsjednika Sarkozyja, koji trenutno izuzetno nepopularan među Francuzima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva bliska Sarkozyjeva suradnika su također poražena na izborima - ministar obrazovanja Xavier Darcos je za samo stotinu glasova izgubio od socijalista u gradu Perigeuxu, dok je Rama Yade, zamjenica ministra vanjskih poslova, izgubila mjesto vijećnice u pariškom predgrađu Colombes.

Premijer Francois Fillon je, pak, ustvrdio kako su za lokalne izbore bili najvažniji lokalni problemi, te da na osnovu njih ne treba izvoditi zaključke o popularnosti vlade na nacionalnoj razini. Socijalisti na čelu s Francoisom Hollandeom su, pak, izuzetno zadovoljni time što su desnici zadali težak udarac te se tako osvetili za prošlogodišnje poraze na predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Dio promatrača vjeruje kako se uvjerljiva pobjeda Delanoea u Parizu može protumačiti kao ozbiljna naznaka da će pariški gradonačelnik, inače deklarirani homoseksualac, steći značajnu prednost u odnosu na Segolene Royal prilikom utrke za mjesto čelnika Socijalističke stranke.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara