Francuska ministrica zdravstva: Unatoč smrti pacijenta neće se prekinuti testiranje lijekova

Francuska ministrica zdravstva: Unatoč smrti pacijenta neće se prekinuti testiranje lijekova

Ilustracija: 123rf

NE POSTOJI nijedan razlog za prekid kliničkih istraživanja u Francuskoj unatoč smrti jednog pacijenta i hospitalizaciji njih petero koji su sudjelovali u testiranju, rekla je francuska ministrica zdravstva Marisol Touraine.

"Postoji veliki problem, ogroman, dosad nezabilježen u Francuskoj, moramo utvrditi što se dogodilo, ali ništa ne opravdava kompletno zaustavljanje kliničkih istraživanja", rekla je Touraine za radio RTL, dan nakon što je muškarac koji je sudjelovao u istraživanju preminuo u bolnici u Rennesu.

Ministrica je naglasila da je informirana o tijeku događaja tek četiri dana nakon prve hitne hospitalizacije jednog pacijenta, upravo tog koji je kasnije preminuo čemu je prethodilo nekoliko dana vegetativnog stanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebalo je ranije objaviti uzbunu", kazala je

Tih šest osoba bile su u skupini od 90 dobrovoljaca koji su sudjelovali u istraživanju mogućeg budućeg lijeka za smanjivanje boli i tjeskobe. Testiranje je provodio francuski laboratorij Biotrial za portugalsku farmaceutsku tvrtku Bial. Pet pacijenata koji su u bolnici u su stabilnom stanju, rekla je ministrica. Ostali nemaju nikakve probleme.

Otvorene su tri istrage kako bi se pokušali utvrditi razlozi incidenta. Poznato je da je šest osoba uzelo identičnu dozu testirane supstance, dok su ostali uzimali manju dozu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara