Francuska mornarica presrela tanker s jednostrukom oplatom

FRANCUSKA je uputila ratni brod kako bi prisilila jedan 24-godišnji tanker s naftom da se udalji od njezine obale, objavile su lučke vlasti u Brestu, na atlantskoj obali.

Kao i tanker Prestige, čije je potonuće izazvalo ekološku katastrofu na obali španjolske Galicije, tanker Enalios-Titan, nosivosti 88.000 tona (BRT), pripada zastarjelom tipu tankera s jednostrukom oplatom kojima prijeti zabrana plovidbe, navode lučke vlasti.

´Ocijenjen je opasnim i u ovome trenutku njegovu je rutu promijenio ratni brod Germinal´, rekao je glasnogovornik lučke kapetanije u Brestu Sylvain Le Berre.

Tanker Enalios-Titan, pod zastavom Malte, koji plovi s tovarom teškog goriva iz estonske luke Muuga za Singapur, trenutno se nalazi na oko 125 nautičkih milja (200 km) od francuske obale zapadno od otoka Ouessanta, najzapadnije točke na obali Bretanje.

Le Berre je rekao da će brod biti ispraćen izvan francuske isključive ekonomske zone širine 200 milja, te da će francuski dužnosnici izvršiti provjere na njegovoj palubi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Španjolsko ministarstvo obrane uputilo je fregatu Baleares u te vode kako bi osigurala da Enalios-Titan ne uđe u španjolske vode, izvijestila ja španjolska agencija Europa Press.

Tankerom upravlja grčki brodar Eremis Maritima Corporation.

Prošloga su vikenda španjolska i portugalska ratna mornarica naložile tankeru Muskovisky Festival, s tovarom teškog goriva, da isplovi iz njihovih isključivih ekonomskih zona, a Francuska i Italija najavile su iste akcije ispred svojih obala.

Međunarodne brodarske ogranizacije osudile su odluke nekih europskih zemalja o protjerivanju starih tankera iz njihovih voda, istučući kako su ti potezi u suprotnosti s važećim međunarodnim pravom mora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara