Francuska nije promijenila stajalište o obrani Turske

FRANCUSKA je u srijedu objavila da nije promijenila stajalište o planovima NATOa o obrani Turske ako SAD zarati s Irakom, unatoč kompromisnu prijedlogu glavnog tajnika Georgea Robertsona kojim se željelo nadići nesporazume u NATOu.

´Naše se stajalište nije promijenilo´, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova, odgovarajući na pitanje o Robertsonovu planu, kojemu je cilj nadjačati glasove Njemačke, Francuske i Belgije, koje su blokirale američke prijedloge da NATO počne provoditi plan o obrani Turske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Tu vrlo jasno razlikujemo dvije stvari: našu potpunu solidarnost s Turskom i naše političko polazište glede iračke krize, utemeljeno na UN-ovoj rezoluciji 1441´, rekao je glasnogovornik. ´Dakle, ne možemo, na temelju NATO-ovih odluka, načelno poduprijeti vojnu intervenciju u Iraku i tako ići ispred odluka Vijeća sigurnosti UN-a´, dodao je glasnogovornik.

Također je rekao da Francuska daje gotovo 6000 vojnika za NATO-ove operacije, a to je, po njegovim riječima, više od Njemačke, Belgije ili Sjedinjenih Američkih Država.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara