Francuska odbija uhititi i Haškom sudu izručiti Florence Hartmann

Foto: AFP

FRANCUSKA je danas izvijestila da neće uhititi Florence Hartman, bivšu glasnogovornicu Haškog suda, koja je optužena za objavljivanje tajnih odluka tijekom suđenja Slobodanu Miloševiću.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da neće uhititi Hartmann kako bi išla u zatvor zbog nepoštivanja suda. Nju je ICTY proglasio krivom zbog otkrivanja povjerljivih detalja sa suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću.

Osuđena na sedam dana zatvora

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Haški sud je objavio tjeralicu za Hartmann koja je osuđena na sedam dana zatvora. Francusko ministarstvo je izvijestilo kako se suradnja Francuske i ICTY-ja odnosi samo na ozbiljne zločine koje sud procesuira. "Optužba za nepoštivanje suda, zbog čega je Hartmann osuđena, nije jedan od tih zločina i Francuska smatra da nema pravne osnove na kojoj bi bazirala moguću pomoć oko ovog slučaja", napisao je u poruci glasnogovornik francuskom Ministarstva pravosuđa.

Hartmann je osuđena zbog pisanja o dvije povjerljive odluke Žalbenog vijeća u svojoj knjizi 2007. godine te u kasnijim objavljenim člancima. Povjerljive informacije koje su izašle u javnost sa suđenja Miloševića su Srbiju povezivale sa masakrom koji se 1995. godine dogodio u Srebrenici kada je ubijeno 8 tisuća muslimanskih muškaraca i dječaka.

Hartmann je pratila rat na našim prostorima za francuske novine Le Monde, a 2000. godine je postala glasnogovornica Haškog suda u eri tužiteljice Carle del Ponte.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara