Francuska opet paralizirana štrajkom transportnih radnika

OD danas u Francuskoj traje štrajk državnih transportnih radnika koji je doveo do opće paralize autobusnog i željezničkog prometa, kao i do kolapsa mreže podzemne željeznice u Parizu.

Ovim štrajkom - čije trajanje nije jasno određeno - SNCF i drugi francuski sindikati žele spriječiti kabinet premijera Francoisa Fillona da ukine tzv. posebne mirovine u kojima uživaju transportni radnici, a koje se stječu nakon 37,5 umjesto 40 godina rada. Fillon, koji uživa podršku predsjednika Sarkozyja, tu mjeru obrazlaže nastojanjem da se uštedi 5 milijardi eura godišnje, koliko sustav posebnih mirovina košta francuske porezne obveznike.

Ukidanje posebnih mirovina se smatra testom odlučnosti predsjednika Sarkozyja, čija se kampanja temeljila na uvođenju neoliberalne ekonomske politike, odnosno ukidanjem institucija države blagostanja koje su generacije Francuza uzimale zdravo za gotovo. Međutim, slično su pokušavale i druge desničarske vlade, ali su uvijek odustajale nakon tjedana štrajkova i uličnih prosvjeda koji bi paralizirali zemlju.

Francuska je već bila paralizirana sličnim štrajkom 18. listopada, a ovaj put sindikati najavljuju da će ići do kraja.

Većina anketa pokazuje kako je javnost ovaj put na strani vlade, a ne štrajkaša. Mnogi Francuzi danas ne mogu ići na posao, a, između ostalog, otkazane su i kazališne predstave u Pariškoj operi.

Ministarstvo financija je navelo kako samo u pariškoj regiji svaki dan štrajka može izazvati 150 milijuna eura gubitaka. SNCF, pak, tvrdi da štrajk izaziva gubitke od samo 20 milijuna eura dnevno.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara