Francuska planira ukinuti sankcije Rusiji, no uz jedan uvjet

Francuska planira ukinuti sankcije Rusiji, no uz jedan uvjet

Foto: FAH

FRANCUSKA "na ljeto" planira ukinuti sankcije koje je Zapad uveo Rusiji zbog ukrajinske krize, uz uvjet da Moskva poštuje mirovni ugovor iz Minska, rekao je u nedjelju francuski ministar gospodarstva Emmanuel Macron koji je stigao u posjet Moskvi.

"Svima nam je zajednički cilj da na ljeto ukinemo sankcije jer se proces poštovao", rekao je u govoru pred francuskim poduzetnicima, misleći pritom na ugovor iz Minska o rješavanju sukoba na istoku Ukrajine potpisan početkom 2015.

Europska unija je uvela gospodarske sankcije Moskvi zbog pripojenja Krima u ožujku 2014. i njezine uloge u sukobu sa separatistima na istoku Ukrajine u kojemu je poginulo više od 9000 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija je zauzvrat uvela embargo na većinu prehrambenih proizvoda iz EU-a koji teško pogađa francuske poljodjelce.

Na Gospodarskom forumu u Davosu u petak američki državni tajnik John Kerry ocijenio je da bi se sankcije mogle ukinuti "sljedećih mjeseci" bude li Moskva "u cijelosti" poštovala dogovor.

Macronov posjet je potvrda postupnog nastavka gospodarskog dijaloga Pariza i Moskve koji je prekinut s ukrajinskom krizom, ali se događa u trenutku kada Rusija tone u recesiju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara